16
Stu
Hitovi: 242

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, 15. studenog, pod predsjedanjem Ivana Slamića, predsjednika HGK – Županijske komore Virovitica, održana 89. sjednica Gospodarskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u županijskom gospodarstvu, a polazna osnova za raspravu bili su podaci iz publikacije „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“, koju je izradio Odjel za makroekonomske analize HGK – Županijske komore Virovitica, u studenom 2016. godine.

 

 Sjednici je prisustvovala i Sunčanica Skupnjak Kapić, glavna tajnica ICC Hrvatska, koja djeluje pri HGK, održala je prezentaciju o djelovanju ICC Hrvatska – Međunarodne trgovačke komore i mogućnostima koje pruža.

Zaključeno je, da je, na razini Virovitičko-podravske županije, promatrano po djelatnostima, u prerađivačkoj industriji negativna razlika između ostvarenih ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, za 16,2 mil. kn, a pozitivna razlika je najveća u poljoprivredi, 26,2 mil.kn, te trgovini na veliko i malo, 16,4 mil.kn.

U drvno-prerađivačkoj industriji su male serije, koje u međunarodnoj konkurenciji, zbog kvalitete dobivaju županijski proizvođači.

Proizvođači parketa imaju nedostatnu sirovinu, osobito hrasta, kojeg posjećenog u Hrvatskoj, mogu pronaći na tržištu u Češkoj. 
Akcent u preradi drveta treba biti proizvodnja finalnog namještaja i ostalih proizvoda od drveta, a ne za sječku, koja služi kao osnova za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

 Proizvodnja šećera je izuzetna, s obzirom na digestiju šećerne repe, koja se kreće i do 19%, a tržište šećera se stabilizira na globalnoj razini. 

 Duhan je izuzetne kvalitete, te se u cilju očuvanja ove proizvodnje treba nastaviti povećanje kvalitete, osobito s aspekta zrelosti.

 U proizvodnji slatkovodne ribe, ulaže se u preradbene kapacitete.

 U graditeljstvu pojedine tvrtke, „kako bi preživjele“, na natječajima daju ponude ispod stvarno nabavnih cijena, što je dugoročno neodrživo. 

Osim toga, izražen je i nedostatak kvalificirane radne snage.

 Trgovina na županijskoj razini ima porast obima prometa, a trgovina tehničkim robama, građevnim i ostalim repromaterijalom očekuje impuls u povećanom plasmanu najave energetske obnove objekata.

 U ugostiteljstvu i turizmu se očekuje, stabiliziranjem stanja u ostalim segmentima gospodarstva i novim uslugama s dodatnim sadržajima, porast prometa.

 Svi sudionici su naglasili izuzetno bitnu činjenicu, koja otežava optimalizaciju gospodarskih kretanja u Virovitičko-podravskoj županiji, nepostojanje adekvatne suvremene cestovne infrastrukture.

Zbog toga se predlaže, hitno dovršenje cestovnog pravca Gradec – Farkaševac – Bjelovar – Virovitica – Barcs.

 Članovi Gospodarskog vijeća donijeli su i odluku o dodjeli priznanja - plakete „Zlatna kuna“ Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, za najuspješnije tvrtke na području Virovitičko-podravske županije, u 2015. god., koja će biti uručena na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća, 8. prosinca.


                                                      

 

 

Tko je online

Imamo 56 gostiju i nema članova online

Broj posjeta

457491
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
74
119
1246
303128
4815
5626